×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 365

Πρόβλημα για τον τουρισμό μας

tourismos-low budgetΗ αδυναμία προσέλκυσης των ανώτατων εισοδηματικών κατηγοριών, των «ultra-rich» είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Και όχι άδικα. Έχει υπολογιστεί ότι οι τουρίστες με το «παχύ» πορτοφόλι αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 25% των τουριστικών εσόδων, με την κατά κεφαλήν δαπάνη, ανά ταξίδι, να κυμαίνεται από 4 έως 8 χιλιάδες ευρώ (41% ταξιδιωτών) και να ξεπερνάει τις 30 χιλιάδες ευρώ (10% εύπορων τουριστών).

Το γκολφ, ένα ακριβό χόμπι της ελίτ, έχει αποδειχτεί ότι είναι άκρως προσοδοφόρο για όσους καταφέρνουν να προσελκύουν τους γκόλφερ που σε μία εβδομάδα ξοδεύουν περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο...
Κι ενώ οι Έλληνες ξενοδόχοι και developers, μόλις τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να κατακτήσουν τις... πεδιάδες του γκολφ, η Αλγκάρβε, ένας νομός με μισό εκατομμύριο πληθυσμό στα νότια της Πορτογαλίας έχει ετήσιες εισροές, αμιγώς από δραστηριότητες γκολφ, της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί, που το Capital.gr παρουσιάζει, προέρχονται από διεθνείς εταιρείες διοργάνωσης διαγωνισμών γκολφ, είναι αποκαλυπτικοί:
750 βρετανικές λίρες ή 875 ευρώ κοστίζει ένα πακέτο γκολφ (αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή, διατροφή, είσοδος στο γήπεδο) για πέντε ημέρες, ποσό που αυξάνεται στις 1.000 λίρες για διάστημα μίας εβδομάδας.

Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια καταγεγραμμένοι παίκτες γκολφ, ενώ στη Σκωτία που είναι η Μητρόπολη του γκολφ υπάρχουν περισσότερες από 1.000 λέσχες (golf club).

Τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο περίπου 750.000 Βρετανοί γκόλφερς κατευθύνονται σε προορισμούς γκολφ εκτός Αγγλίας. Στους τρεις κορυφαίους προορισμούς συγκαταλέγονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία, με την Αλγκάρβε να κρατά τα σκήπτρα. Δεύτερη δεξαμενή παικτών γκολφ είναι η Γερμανία και ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες.

Καθε χρόνο 10.000 γκόλφερ ταξιδεύουν μέσω της Golf Kings, θυγατρικής της Minoan Group προς την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νότια Γαλλία, την Κύπρο και την Τουρκία.
Περισσότερες από 30.000 λίρες Αγγλίας υποχρεούνται να ξοδεύουν, ετησίως, τα μέλη του TGI Golf Partnership, με την οποία η Golf Kings υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία ως official golf travel provider και διοργάνωσης τουρνουά.

Η κίνηση του Αυγούστου
Toν Αύγουστο η τουριστική κίνηση στη χώρα μας φαίνεται να διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού σε αυτό τον μήνα καταγράφονται και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εγχώριων ξενοδοχειακών μονάδων, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Alpha Bank, συμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 8,6% (ή κατά 192,1 χιλ. άτομα) και τον Ιούλιο του 2013, μετά την αύξησή τους κατά 12,6% (442,4 χιλ. άτομα) σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και έναντι της μικρής πτώσης τους κατά -6,2% (κατά -34,6 χιλ. άτομα) στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Επίσης, σημαντικά αυξημένη κατά +9,3% (585 χιλ.) σε ετήσια βάση ήταν η αύξηση των αφίξεων στο πρώτο επτάμηνο του 2013, έναντι της πτώσης τους κατά -2,4% το πρώτο επτάμηνο του 2012.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, είναι σημαντικό ότι ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων του πρώτου επταμήνου του 2013 υπερέβη κατά 6,6% και τον αντίστοιχο αριθμό των ταξιδιωτών του πρώτου επταμήνου του 2011.

Μια επιπλέον θετική εξέλιξη στην περίοδο Μαΐου- Ιουλίου του 2013 ήταν ότι στο τρίμηνο αυτό σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων και στο αεροδρόμιο της Αθήνας στο οποίο υπήρξε πτώση των αφίξεων το 2012 και στο πρώτο τετράμηνο του 2013. Ειδικότερα, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο την Αθήνας ήταν αυξημένες κατά 11,21% τον Μάιο του 2013, 10,35% τον Ιούνιο του 2013 και 1,51% τον Ιούλιο του 2013.

Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, σύμφωνα με τον κατάλογο ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr, ο οποίος παρέχει συγκριτικές τιμές από 160 ιστοσελίδες κρατήσεων, η μέση τιμή που πληρώθηκε ανά διανυκτέρευση τον Αύγουστο του 2013 ανήλθε στα 131 ευρώ έναντι 119 ευρώ τον Αύγουστο του 2012 και 121 ευρώ τον Αύγουστο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή αντιστρέφει την τάση για διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών των ξενοδοχείων στην Ελλάδα κατά τους προηγούμενους μήνες και ενισχύει τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση και των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό το 2013, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Η έρευνα της One Poll
Η νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων One Poll για το διεθνή ταξιδιωτικό οργανισμό Thomas Cook ανέδειξε την Ελλάδα στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς για οικογενειακές διακοπές, κατακτώντας την 3η θέση παγκοσμίως. Παράλληλα, άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για το πόσο καταλυτική είναι η γνώμη των παιδιών της οικογένειας σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές. Ένας στους τρεις γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να επιλέξουν προορισμό και δυο στους δέκα τα αφήνουν να έχουν τον τελευταίο λόγο κάθε χρόνο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 50% των γονέων επιλέγουν τις ετήσιες διακοπές τους με βάση αποκλειστικά και μόνο το αν τα παιδιά θα τις απολαύσουν.
Με το 24% του συνολικού όγκου διακοπών του περασμένου έτους να είναι οικογενειακές είναι σαφές ότι προτεραιότητα των γονιών είναι ο ποιοτικός χρόνος μιας απόδρασης. Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ελεύθερος χρόνος με την οικογένεια είναι το πιο σημαντικό και ένας στους τέσσερις παραδέχθηκε ότι θα εκτιμούσε λίγο μοναχικό χρόνο μακριά από τα παιδιά, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το συντριπτικό ποσοστό του 89% από τα χίλια παιδιά, ηλικίας 4-16, που απάντησαν ότι επιθυμούν να περάσουν μερικό ή το σύνολο του χρόνου τους με τη μαμά και το μπαμπά.

Με τα smartphones, iPods και τις ταμπλέτες να έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, είναι φανερό ότι η τεχνολογία αλλάζει ακόμα και τον τρόπο που κάνουμε διακοπές.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά εξακολουθούν να επιλέγουν τις πιο παραδοσιακές δραστηριότητες, κατά τη διάρκεια των διακοπών, με ένα στα τρία να επιλέγουν την πισίνα ως το μόνο πράγμα που αναζητούν στις διακοπές.

Μάλιστα το 60% δήλωσε ότι το όνειρο των διακοπών τους περιλαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση σε πάρκο με νεροτσουλήθρες, με μόλις το 22% να επιλέγει τα gadgets και τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 10% των παιδιών δήλωσαν ότι τους λείπουν οι υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποδεικνύοντας την αξία του ποιοτικού χρόνου που θέλουν να περάσουν με την οικογένεια τους.

Οι κορυφαίοι 5 οικογενειακοί προορισμοί διακοπών:
1. Τουρκία
2. Βαλεαρίδες, Ισπανία
3. Ελλάδα
4. Τυνησία
5. Κανάριες Νήσοι

Διαβάστε περισσότερα ... rodiaki.gr

Rate this item
(0 votes)

Related items

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε