×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 365

Ελληνίδα απευθύνει λόγο για τη διαφθορά - Παρακολουθήθηκε από 30000 άτομα, μεταξύ τους ο Κόφι Αννάν και η Μίνι Μαντέλα

14 Oct 2013

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα λόγω κάποιων πρόσφατων φασιστικών γεγονότων, να πω σε όλους τους Έλληνες που μας παρακολουθούν καθώς και σε όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε κάθε μορφή φασισμού.


One Young World, Καλησπέρα.
Είμαι από την Ελλάδα, την πρωταγωνίστρια χώρα της οικονομικής κρίσης. Πορείες, μολότοφ κατά του κοινοβουλίου, ανεργία, διαφθορά. Τα γνωρίζω όλα αυτά. Αλλά πρόσφατα, εργαζόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είδα κάτι να αλλάζει στην ελληνική νοοτροπία και την ελληνική πολιτική. Είδα προσπάθειες για μια σωστή εθνική υπόσταση. Προσπάθειες να αποπληρώσουμε και το τελευταίο ευρώ που χρωστάμε ώστε η παρουσία μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης να είναι ξανά ουσιώδης. Αφήστε με λοιπόν μέσα από τα μάτια μιας νέας ελληνίδας, να σας παρουσιάσω την αληθινή ελληνική πραγματικότητα. Σε τρία απλά βήματα.
Νούμερο ένα: Το Κράτος
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κρατικός μας μηχανισμός πρέπει να αλλάξει. Τα χρέη μας πρέπει να αποπληρωθούν. Ένας πρακτικός τρόπος να το καταφέρουμε αυτό είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που συλλέγονται οι φόροι. Χρειαζόμαστε διαφάνεια στο πως ο κάθε Έλληνας, από τον συνταξιούχο μέχρι τον πρωθυπουργό, κερδίζει το εισόδημά του. Μια διαδικτυακή βάση δεδομένων για να δηλώνουν οι Έλληνες τα εισοδήματά τους είναι απαραίτητη. Η φοροδιαφυγή είναι υπεύθυνη για το 1/5 του ελληνικού χρέους σήμερα. Φανταστείτε το χρέος μας να μειωθεί αποτελεσματικά και η Ελλάδα να ανακάμψει λόγω αυτής της αλλαγής στην συλλογή των φόρων. Το σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι περιλαμβάνει ακόμη και τους υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους μας και τους πολιτικούς μας. Αλλά η διαφθορά είναι σαν μια κλεψύδρα. Ξεκινάει από την κορυφή και όσο ο χρόνος περνάει φτάνει στην βάση. Έως τώρα θα άκουγες Έλληνες να λένε: Αφού οι πολιτικοί μας δεν πληρώνουν ούτε καν για τα σφάλματα τους γιατί να πρέπει να πληρώσουμε εμείς; Λοιπόν αυτή η νοοτροπία έχει αλλάξει ριζικά στην γενιά μου. Το τωρινό σύστημα μας προκαλεί βδελυγμία. Δεν αρνούμαστε τις υποχρεώσεις μας και θέλουμε να πληρώσουμε ότι χρειάζεται. Σε αυτήν την καμπή της ιστορίας μας, δεν έχουμε ανάγκη πολιτικούς που θέλουν να μας απομακρύνουν από τα χρέη μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας την χειρότερη μορφή προπαγάνδας. Χρειαζόμαστε πολιτικούς έτοιμους να αφήσουν κάποια από τα δικά τους συμφέροντα που είναι συνυφασμένα με το παρόν σύστημα και να φτάσουμε μαζί σε μια καινούρια εθνική ταυτότητα.
Αυτό λοιπόν μας οδηγεί στο
Νούμερο δύο: Ηγεσία και Διακυβέρνηση
Θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα. Προέρχομαι από την Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος. Το μετρό της Θεσσαλονίκης άρχισε να κατασκευάζεται το 1989, το έτος που γεννήθηκα. Σήμερα είναι ακόμη υπό κατασκευή. Όχι λόγω έλλειψης πόρων αλλά λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Ρευστοί νόμοι φέρνουν νέες μεταρρυθμίσεις κάθε τέσσερα χρόνια με κάθε νέα κυβέρνηση που εκλέγεται. Αλλά η εν λόγω διαδικτυακή βάση συλλογής των φόρων πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται όποιος και εάν κυβερνά την χώρα μας. ΟΙ πολιτικοί θα πρέπει να δουν πάνω από τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και πέρα από την προεκλογικές εκστρατείες. Η μεταμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να ξεκινήσει με αυτούς. Μπορούν και πρέπει να γίνουν οι άνθρωποι που μας εμπνέουν.
Και αυτό μας οδηγεί στο νούμερο τρία: Η Κοινωνία Πολιτών
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα των ακτιβιστών ( The activests). Μια κοινωνική ομάδα με όραμα να αναμορφώσει την κοινωνία μας και να επαναπροσδιορίσει την έννοια της δημοκρατίας. Ο πρώτος μας σημαντικός αγώνας είναι αυτός κατά της διαφθοράς. Κάνουμε μια έρευνα όσον αφορά την φοροδιαφυγή, τις κοινωνικές ομάδες που εξαιρούνται από την πληρωμή των φόρων και συμβουλεύουμε για βελτίωση. Ωστόσο η οικονομική αυτή κρίση έχει και μια κοινωνική προέκταση. Για αυτό τον λόγο προχωράμε σε δράσεις. Διοργανώνουμε στην Θεσσαλονίκη ένα συνέδριο στρογγυλής τραπέζης, το οποίο θα έχει άμεση μετάδοση μέσω ιντερνέτ ώστε όλος ο κόσμος ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν αν είναι παρόντες να είναι σε θέση να μπορούν να παρακολουθήσουν. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, του πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και πρόξενοι και αντιπρόσωποι άλλων ομάδων της πόλης μας. Στο τέλος τους συνεδρίου ο καθένας μπορεί να κάνει την ερώτησή του μέσω του τουίτερ βάζοντας μια δίεση και γράφοντας #theactivests και έπειτα την ερώτησή του η οποία θα απαντηθεί. Έτσι δίνουμε σε όλους την δυνατότητα να συμμετέχουν στον αγώνα μας, μαζί μας.
Μόνο τρία πράγματα λοιπόν, καλή διακυβέρνηση, μια ενεργή κοινωνία πολιτών και ένα υπεύθυνο κράτος. Αυτά είναι τα τρία βήματα για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Και η χώρα μας θα μπορέσει να παντρέψει ξανά την μεγάλη της ιστορία με ένα φωτεινό μέλλον.
Αν η Ελλάδα μου μπορεί να τα καταφέρει, μπορούν σίγουρα και οι χώρες ας. Για αυτό διαβάστε, αναρωτηθείτε πάρτε μια βαθειά ανάσα και ετοιμαστείτε να κάνετε την αλλαγή που χρειάζεται. Να θυμάστε, εμείς φτιάχνουμε τις χώρες και όχι το αντίθετο.
Ο λόγος έφτασε μέσω ίντερνετ σε 35000 άτομα, και σε 1500 που ήταν παρόντες μεταξύ των οποίων ο Κόφι Αννάν, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μπομπ Γκέλντοφ, η Αριάννα Χάφινγκτον και ο Μοχάμεντ Γιούνους.

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε