Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Επαναφέρατε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά».

30 Nov 2016

Κοινοβουλευτική Ομάδα Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2016

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Επαναφέρατε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά».

Με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, 6 Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζητούν την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά και ειδικό σχέδιο στήριξης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας».

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας νομοθετήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως μέτρο συγκράτησης του μόνιμου πληθυσμού στα νησιά τη χειμερινή περίοδο και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές. Με τον τρόπο αυτό υπήρξε μια πρώιμη εφαρμογή της αρχής της νησιωτικότητας πριν ακόμα αυτή θεσμοθετηθεί.
Το αυξημένο κόστος μεταφοράς πρώτων υλών και προϊόντων επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ζωής,αλλά και κάθε παραγωγική δραστηριότητα στα νησιά. Η εφαρμογή του μέτρου αποδείχθηκε πολλαπλά ορθή καθώς στήριξε αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στο νησιώτικο χώρο, πέραν της συμβολής του στη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού.
Το ορθό και δίκαιο του μέτρου ήρθε να κατοχυρώσει μεταγενέστερα το άρθρο 101 του Συντάγματος, όπως και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2016.
Αγνοώντας όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όντας ανίκανη να περικόψει δαπάνες, αλλά και να διαπραγματευθεί υπεύθυνα, προτίμησε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά, παρά τις περί του αντιθέτου ρητές εξαγγελίες της.
Όπως είναι γνωστό οι μειωμένοι συντελεστές καταργήθηκαν ήδη στα περισσότερα νησιά και από την 1.1.2017 η κατάργηση επεκτείνεται σε όλα μεταξύ των οποίων και αυτά του Β.Α. Αιγαίου που σηκώνουν τεράστιο βάρος στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όλων των φορέων Λέσβου, Χίου, Σάμου αλλά και της Λέρου και της Κω το πλήγμα στον τουρισμό των νησιών που φιλοξενούν hot-spots υπήρξε τεράστιο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
1.Έχετε τη βούληση να επαναφέρετε το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά;
2.Προτίθεται η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σχετικά με τους θεσμούς, επικαλούμενη και τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη ρήτρα νησιωτικότητας;
3.Ποια άμεσα μέτρα έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα οικονομικής και κοινωνικής παρακμής των νησιών;
4.Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως), ώστε να επανέλθουν σταδιακά στο επίπεδο του 2015;».

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε